Asset Publisher
Pierwsze grzyby w lesie
Smardz jadalny (Morchella esculenta) to jeden z pierwszych wiosennych grzybów.
Pojawia się w okresie od kwietnia do maja. Smardze to grzyby tajemnicze i kapryśne, które nie rosną wszędzie. Można je znaleźć na skraju lasów liściastych. Lubią miejsca wilgotne i piaszczyste. Pojawiają się na pogorzeliskach, miedzach śródpolnych, łąkach. Bywają spotykane w starych sadach i ogrodach, bo odpowiada im towarzystwo jabłoni. Występowanie smardza potwierdzono na prawie wszystkich kontynentach, jednak znalezienie jego owocników w Polsce to nie lada sztuka.
Smardz jadalny, jak wskazuje jego nazwa jest grzybem jadalnym i to w dodatku wyśmienitym w smaku. Niestety w Polsce jest gatunkiem rzadkim i jego zbiór w lesie jest zabroniony (jest objęty ochroną). Zbiór smardzów jest dopuszczalny tylko w ogrodach, uprawach ogrodniczych, szkółkach leśnych oraz na terenach zieleni. Nadaje się jednak do uprawy. Dla jego walorów smakowych można pokusić się o wyhodowanie smardzów we własnym ogrodzie.
Innym wczesnowiosennym grzybem, często mylonym ze smardzem jest piestrzenica. W Polsce najczęściej występują dwa gatunki piestrzenic: Piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta) oraz Piestrzenica olbrzymia (Gyromitra gigas). Potocznie nazywana jest „babim uchem”, choć bardziej przypomina orzech włoski lub mózg. Rozwija się na rozkładającym się i zagrzebanym w ziemi drewnie i korze. Bywa spotykana w miejscach, w których został naruszony grunt, takich jak zorana w lesie ziemia, miejsca w lesie o poruszonej ściółce np. podczas zrywki drewna. Piestrzenica kasztanowata preferuje tak jak smardz lasy liściaste, a piestrzenica olbrzymia lasy iglaste, szczególnie sosnowe.
Dawniej piestrzenice uważano za grzyby jadalne. Teraz już wiemy, że grzyby te zawierają toksynę zwaną gyromitryna. Ten organiczny związek chemiczny może uszkodzić wątrobę, nerki, a w skrajnych przypadkach doprowadzić do śmierci. W zależności od gatunku piestrzenicy i miejsca gdzie rośnie zawiera ona różne stężenie gyromitryny.
Pamiętajmy, że obu tych grzybów nie zbieramy. Smardza, ponieważ jest grzybem chronionym. Piestrzenicy, bo jest grzybem trującym. Natomiast oba grzyby mają bardzo ciekawe kształty i świetnie prezentują się na zdjęciach.